Bel Ağrısında Öneriler
Bel Ağrısı Çeken Hastalara Öneriler
- Düzgün birduruş rahatsızlığınızı azaltır. Başınız dik, ayaklarınız karşıya bakar şekilde düzgün bir duruşla yürüyünüz.
-
Sert zeminde yapılan spor eklemlerinize binen yükü artırır. Günlük yaşantınızda ve spor yaparken yumuşak tabanlı, spor veya ortopedik ayakkabılar giyiniz.
-
Baş dik, omuzlar yukarı ve arkaya, göğüs öne kalkık, karın içeri çekik bacaklar gergin olarak ayakta durunuz.
-
Bel ve sırt ağrısı yakınması olan hastalar yüksek ve sert arkalığa sahip sandalyede oturmalıdırlar. Yumuşak ve alçak seviyeli yerlere oturmaktan kaçınınız. Sandalye veya koltukta belinizi yastıkla destekleyerek veya iyice yaslayarak dik oturunuz.
-
İş yerinde; ayaklarınızı bir basamak üzerine koyarak, belinizi sandalyeye yaslayarak ve masaya iyice yaklaşarak oturunuz. Masanın eğimli olması çalışma kolaylığı sağlayacağı gibi ağrı oluşumunu da engeller.
-
Masa başında, belinizi değil tüm vücudunuzu döndürerek hareket ediniz. Eşyaları masa üzerine uygun yerlere koyunuz, en sık kullandığınız eşyaları daha yakınınıza yerleştiriniz.
-
Yüksek yerlerdeki eşyaları, uzanmadan göz hizasına gelecek şekilde tabureye çıkıp gövdeye yakın olarak alınız ve taşıyınız.
-
Yan yatışta, üstteki veya alttaki bacağınızdan birini bükülü tutarak, iki bacak arasına, sırtüstü yatışta bacakların altına, yüzüstü yatışta ise karın altına yastık koyarak yatınız.
-
Yerden bir şey kaldırırken belinizi değil, kalça ve dizlerinizi kırıp çömeliniz, cismi gövdenize yakın tutunuz ve göğüsten yukarıya kaldırmayınız ve taşımayınız.
-
Uzun süreli ayakta duruşta, bir yere yaslanınız ve bir ayağınızı basamak üstüne koyup hafif bükünüz. Ayakta pozisyonunuzu sık sık değiştiriniz.
-
Sandalyede oturuşta, bacak bacak üstüne atabilirsiniz.
-
Ağır eşyaların yerini, kalça ve dizler hafif bükülü pozisyonda iterek ve yardım alarak değiştiriniz.
-
Sabahları ve uzun dinlenme dönemleri sonrasında eklemlerinize geçici sertlikler (katılıklar) gelişebilir. Bu tür sertlikler hareket ile 15-20 dakika içerisinde ortadan kalkar. Özellikle bu dönemde ani hareketlerden sakınınız.
-
Lavaboda el ve yüz yıkarken bel, kalça ve dizler hafif bükülü olarak lavaboya yaslayınız.
-
Abdest alırken, destek ve dengeyi sağlamak amacıyla lavaboya elinize koyunuz.
-
Arabada, ayaklarınızı pedallara, gövdenizi direksiyona yaklaştırınız. Görüş alanınızı genişleten aynalardan yararlanabilirsiniz. ‘’ uzun süre hareketsiz kalmaktan sakının ‘’
-
Uzun süreli hareketsizlik eklemleriniz ve kaslarınız için olumsuz etkiye neden olur. İş yerinde ve evde aynı pozisyonda sabit kalmayınız. Oturuyorsanız, iki saatte bir on dakika ayakta durunuz. Tersine, devamlı ayakta iseniz, iki saatte bir on dakika oturunuz veya yatınız.
-
Sert sandalyede otururken, dizler kalçalardan yukarı olmalıdır.
-
Ayağınızı normal anatomisini bozan topuksuz ya da yüksek topuklu ayakkabı giymeyiz. Topuk yüksekliği 3-5 cm ve yumuşak olmalıdır.
-
Yatağınızın altı iki santimetre kalınlıkta sert tahta olmalıdır. Minderiniz (şilte) yumuşak pamuklu, yünlü veya sünger olabilir. (Yüksekliği 20-25 cm kadar).
-
Sandalyenizin arkalığı sırtı ve beli desteklenmelidir.
-
Ağır kaldırmayınız. Ağırlıkları ikiye bölerek, her iki elde taşıyınız.
-
Ev işlerini yaparken ( süpürme, temizlik) tabureye oturunuz veya diz çökünüz Süpürgenin sapı uzun olmalıdır.
-
Aşırı kilo sırt ve belinize binen yükü arttırarak mevcut rahatsızlığınızın dahi da artmasına neden olur. Şişman iseniz ideal kilonuza geliniz.
-
Spor olarak jimnastik, sırtüstü yüzme bisiklet binme ve tempolu yürüyüşü tercih ediniz.
-
Spor ve egzersiz öncesi veya sonra ısınma ve soğumaya dikkat etmelisiniz.
-
Doktorunuzun size önerdiği egzersizleri düzenli olarak yapınız.
-
Doktorunuzun önerdiği tedavi planı dışına kendi kendinize veya başkalarının önerileri ile çıkmayınız. Başkasına iyi gele bir tedavi yöntem size iyi gelmeyebilir.
-
Seks yaşamınıza dikkat ediniz.
-
Ayakta iken veya yüksek tabureye oturarak duş /banyo yapabilirsiniz.
Fizyobel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi